Sıkça Sorulan Sorular
-
İşitme cihazı kullananlar hangi sınıf ehliyet alabilir?
İşitme cihazı satışı işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinde yapılmaktadır. Bu merkezlerde alanında Uzman Odyolog, Odyometrist ya da sertifikalandırılmış işitme uzmanlarının yaptığı işitme testleri ile işitme kaybı derecesi belirlenir ve kişiye uygun olan cihaz seçilir. İşitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinde işitme cihazı seçimi ve aynı zamanda cihaz servis hizmeti verilmektedir.
-
İşitme cihazı nasıl seçilir?
İşitme cihazı seçimi yapılırken bir işitme cihazı satış ve uygulama merkezinden destek alabilirsiniz. İşitme cihazına karar vermek için işitme kaybı türü ve cihazı kullanacak kişinin istekleri ölçüt olarak kullanılmaktadır. Satın alacağınız işitme cihazının ISO, CE FDA kalite belgesine sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca işitme cihazı satın almayı düşündüğünüz firma T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın garanti kartına ve Satış Sonrası Servis Hizmet Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmalıdır.
-
İşitme cihazı pilleri kaç para?
İşitme cihazı pil fiyatları markaya, pil adetine göre değişiklik göstermektedir. Pillerin fiyatını etkileyebilecek bir diğer unsur, güç ve saklama koşullarıdır. Çinko hava piller, oksijen mevcut olduğunda "çalışır" hale gelir; bu nedenle, paket yanlış bir şekilde saklanırsa veya hafif bir açıklık içerirse, piller durduğu yerde boşalabilir. Genel olarak 6’lı işitme cihazı pilleri için fiyatlar 15,00 TL – 35,00 TL arasında değişiklik göstermektedir. İşitme cihazı pil fiyatları pilin markasına göre değişiklik göstermektedir.
-
İşitme cihazı ne zaman icat edildi?
İşitme kaybı yüzyıllardır birçok kişiyi etkilemiştir. İlk işitme cihazı, Alexander Graham Bell'in seslerin yüksekliğini, frekansını ve bozulmasını kontrol edebilen teknolojiyi içeren 1876 tarihli telefon icadı sayesinde tasarlandı. Graham Bell annesinin ve eşinin işitme kaybı nedeniyle seslerin frekansını yükseltmeyi sağlayan bir araç icat etmeyi planlamıştı. İlk elektrikli işitme cihazı 1898'de Miller Reese Hutchison tarafından icat edildi. Tasarımı zayıf sinyalleri güçlendirmek için bir elektrik akımı kullandı. 1913 yılında dünya, ticari olarak üretilen ilk işitme cihazıyla tanıştı. Bu cihazlar oldukça büyüktü ve pek taşınabilir değildi. 1920'lerde vakum tüplü işitme cihazları üretildi; bu tüpler konuşmayı elektrik sinyallerine dönüştürebildi ve ardından sinyalin kendisi güçlendirildi. Transistör 1948'de icat edildi. Transistörler, önceki işitme cihazı modellerinde vakum tüpleri yerine geçebiliyordu ve daha küçüktü aynı zamanda daha az pil gücü gerektiriyordu.
-
En iyi işitme cihazı hangi markadır?
İşitme cihazı sektöründe oldukça farklı marka ve model mevcut. İşitme kaybı yaşayan bireylerin cihaz seçme konusunda ürün yelpazesi oldukça yüksektir. Marka, model ve özellik bakımından birçok farklı model arasında en iyi işitme cihazı seçimi konusunda işitme uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. İşitme kaybı derecesi, yaşam tarzı, ihtiyacınız olan ek özellikler konusunda sizin için en uygun ve en iyi işitme cihazını bulmanıza rehberlik ediyoruz.
-
İşitme cihazı neye göre verilir?
İşitme kaybı belirtileri taşıyor ve şüphe duyuyorsanız bir kulak burun boğaz doktoruna sonra da doktorun yönlendirmesi ile bir Odyologa gitmelisiniz. Odyolog, işitme kaybını tanımlayan ve işitme testi ile ölçerek işitme derecesini değerlendiren işitme sağlığı uzmanıdır. İşitme sağlığı merkezlerinde işitme kaybınız için bir işitme testi uygulanır ve buna göre işitme cihazınızın türü ve modeli belirlenir.
-
İşitme cihazı kullanırken abdest nasıl alınır?
İşitme cihazlarının daha uzun ömürlü olması ve verimli çalışması için cihazın bakımının düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bunun yanında cihazı nem, ter ve yoğun su maruziyetinden korumak önemlidir. İşitme cihazları her zaman kuru ve temiz tutulmalıdır. Bu nedenle bazı durumlarda işitme cihazları çıkarılmalıdır. İşitme cihazınızı duş alırken, abdest alırken, denizde veya aşırı yağmurda çıkarmanız önerilmektedir.
-
İşitme cihazı devlet kaç yılda bir alınır?
SGK tarafından yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğine göre işitme cihazı devlet desteği beş yılda bir alınabilmektedir. Bir işitme cihazı ömrü SGK tarafından beş yıl olarak nitelendirilmiştir. Bu nedenle de beş senede bir işitme cihazı için devlet desteği alınabilir. Gümrük ve ticaret bakanlığı da işitme cihazlarına beş yıl boyunca parça bulundurma ve sağlama teminatı vermektedir. Bu durumda garanti süresi işitme cihazları için 5 yıldır.
-
İşitme cihazı hangi marka tavsiye?
İhtiyaçlarınız için doğru işitme cihazını bulmanın, işitme kaybınızın türüne ve şiddetine bağlı olabileceğini unutmamak önemlidir. Bir odyolog aracılığıyla satın alınan işitme cihazları, odyogramının (işitme testi) özelliklerine göre her kişi için ayrı ayrı programlanır. İşitme cihazı markaları arasında seçim yaparken işitme merkezimizdeki işitme uzmanlarımız sizin için en iyi işitme cihazını sunacaklardır.
-
İşitme cihazı nedir ne işe yarar?
İşitme cihazları kulağın içine ya da arkasına takılan küçük elektronik cihazlardır. Bazı sesleri daha berrak ve yüksek hale getirir. İşitme kaybı olan bir kişi bu şekilde duyabilir, iletişim kurabilir ve yaşam kalitesi düşmeden günlük aktivitelere daha eksiksiz bir şekilde katılabilir. Bir işitme cihazı, insanların hem sessiz hem de gürültülü durumlarda daha iyi işitmesine yardımcı olmaktadır. Artık duymadığınız yeni sesler veya eski sesler keşfedebilirsiniz. İşitme cihazı kullanırken kendinizi yeni sesler fark ederken veya eski seslere yeniden bağlanırken bulabilirsiniz, örneğin dalgaların çarpması, zeminin gıcırdaması veya klavyenin tıkırtısı gibi.
-
Kaybolan işitme cihazı nasıl bulunur?
İşitme cihazları küçük parçalar olduğu için kaybolabilir. Bu durumda öncelikle adımlarınızı hatırlamayı ve nerede olabileceğini düşünmeyi seçebilirsiniz. Günümüzde birçok işitme cihazı akıllı telefonlarla entegre biçimde çalışıyor ve işitme cihazınızı uygulaması ile kullanım kolaylığı sağlıyor. ReSound markasında olduğu gibi akıllı telefonunuza indirdiğiniz bir uygulama ile kaybolan işitme cihazınızı kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu işitme cihazları akıllı telefonunuzla bağlantı kurar ve işitme cihazlarınızın konumunu izleyen bir İşitme Cihazımı Bul uygulaması içerir, böylece asla paniğe kapılmazsınız.
-
İşitme cihazı nerede tamir edilir?
İşitme cihazları, milyonlarca elektrik bağlantısı ve birçok küçük hareketli parçası olan son derece sofistike biyomedikal cihazlardır. Kulak kiri ile çevrili nemli bir ortamda çalışırlar, bu nedenle işitme cihazlarının zaman içinde tamir edilmesi gerekebilir. İşitme cihazları teknik servisimiz hizmeti ile müşteri memnuniyetini sağlıyoruz. İşitme cihazlarımızın bakımı garantisi, Interton İşitme Cihazları, WIDEX İşitme Cihazları ve Audifon İşitme Cihazları teknik servis hizmeti kapsamında merkezimizde yapılmaktadır. İşitme cihazınızın sorunlarını teşhis etmek ve onarımını yapmak için deneyimli personelimiz sizleri bekliyor.
-
İşitme cihazı hangi alanda kullanılır?
İşitme cihazları işitme duyunuzu mükemmel hale getirmez, ancak sesleri daha yüksek ve daha net hale getirerek işitme kaybının hayatınız üzerindeki etkisini en aza indirir. İşitme cihazları işitme kaybı yaşayan bireylerin duymakta zorlandığı ses titreşimlerini kulak yapısına göre yükselten elektronik cihazlardır. Bu cihazlar işitme kaybı yaşayan kişinin ilaçla ya da ameliyatla düzelme imkânı olmadığında kullanılır.
-
İşitme cihazı hortumu nasıl temizlenir?
İşitme cihazlarının temizliği ve bakımı kullanım verimliliğini etkilediği için oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde muhafaza edilip bakımı yapılmazsa işitme cihazlarının ömrü azalabilir. Cihazınızın uzun ömürlü olabilmesi için doğru bir şekilde temizliğini ve bakımını yaptığınızdan emin olmalısınız. İşitme cihazı hortumu bir temizleme aparatı ile kolayca temizlenebilir. İşitme cihazı hortumunu temizlemek için öncelikle hortumu işitme cihazından çıkarın. Temizleme aparatını hortumun içinden sonuna kadar itin. Temizlik işlemi bittiğinde hortumu tekrar işitme cihazınıza bağlayın.
-
İşitme cihazı FM sistemi nedir?
Frekans modülasyonlu (FM) bir sistem, işitme kaybı olan kişilerin tiyatro, okul, müze veya diğer halka açık yerler gibi gürültülü ortamlarda başkalarının söylediklerini duymasını kolaylaştıran bir sistemdir. Kişisel frekans modülasyonu (FM) sistemi, işitme cihazlarına konuşma ve diğer sinyalleri göndermek için radyo dalgalarını kullanır. Kısacası FM radyolarla aynı türden bir sinyaldir, yalnızca kişisel kullanım için belirlenmiş bir frekans bandına ayarlıdır. İşitme cihazı FM sistemi arka plan gürültüsünü azaltarak, dinleme netliğini artırmak için tasarlanmıştır.
-
İşitme cihazı kullanması zorunlu olan sürücü hangi sınıf sürücü belgeleri ile araç kullanabilir?
26 Eylül 2006 yılına ait resmî gazetede yayımlanan karara göre bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. Bu bireylerin kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 dB’den fazla işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından fayda görmeyen bireyler de bu kapsamda değerlendirilir.
-
Widex işitme cihazı nasıl?
İşitme cihazları, işitme kaybına ve dinleme şekline göre her geçen gün kendini geliştiriyor ve yeniliyor. İşitme kaybı olanlar birden fazla sese maruz kalarak iletişim kurmakta güçlük çekebiliyorlar. Bu sebeple arka plandaki rahatsız edici görüntüleri azaltan ve doğal sesleri ön plana çıkaran bir işitme cihazına sahip olmak daha da çok önem arz ediyor. Widex işitme cihazı en saf ve doğal sesi sunmak için tasarlanan bir işitme cihazıdır. Senkronize olmayan sinyaller ile yapay bir ses duymak istemiyorsanız Widex işitme cihazı size en doğal sesi vadediyor.
-
İşitme cihazı nasıl bulundu?
İşitme kaybı yüzyıllardır birçok insanı etkileyen bir olgudur. İşitme cihazları telefonun icadından sonra bu teknolojinin işitme cihazına adapte edilmesiyle ortaya çıkmıştır. 1876 Yılında Graham Bell telefonu icat ettikten sonra ilk karbon işitme cihazı 1902 yılında Miller Rees tarafından yapılmıştır. Sesin iletilmesini sağlayan telefon teknolojisinin geliştirilerek ve kullanıcının ihtiyaçlarını gözeterek ilerlemesi ile işitme cihazları bulunmuştur.
-
İşitme cihazı kırmızı hangi kulağa takılır?
İşitme cihazları sesi daha güçlü hale getiren cihazlardır. Ses dalgalarını yakalar ve bunları elektrik sinyallerine dönüştüren mikrofondan, bir güçlendiriciden ve hoparlörden oluşmaktadır. Kulağa takılan ve seslerin içinden geçerek sesin ulaşmasına yarayan kulak kalıplarının farklı renkleri vardır. Hangi marka ya da model alırsanız alın işitme cihazı kırmızı sağ kulağa takılır, işitme cihazı mavi renk olan ise sol kulak içindir.
-
İşitme cihazı için SGK ne kadar ödüyor 2020?
İşitme cihazı kullanımı zorunlu olan bireyler için SGK katkı payı düşürülerek işitme cihazı bedeli ödenebiliyor.
İşitme Cihazı 2020 - 2021 SGK Ödemeleri
0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 1.458,00 TL, veli emekli ise 1.822,50 TL
4-12 yaş için veli çalışıyor ise net 1.296 ,00 TL, veli emekli ise 1.620,00 TL
12-18 yaş için veli çalışıyor ise net 1.215,00 TL, veli emekli ise 1.518,75 TL
18 yaş üzeri için kişi çalışıyorsa net 810 TL, emekli ise 1.012,50 TL
65 yaş ve üzeri birey yeşil karttan yararlanıyorsa 810 TL olarak belirlenmiştir. -
İşitme cihazı kaç yıl kullanılır?
İşitme cihazı ömrü, bakım, saklama ve düzenli temizleme ile uzun süreli olabilir. Bir işitme cihazı için ülkemizde belirlenen garanti belgesine bakıldığında Gümrük ve Ticaret Bakanlığının işitme cihazlarına beş yıl boyunca parça sağlama ve bulundurma teminatı verildiği bilinmektedir. Ayrıca SGK işitme cihazları için beş yılda bir devlet desteğinde bulunmaktadır. Bu kararlara bakıldığında işitme cihazı beş yılda bir değiştirilebilir. Fakat bununla beraber kullanıma bağlı olarak bu süre daha uzun ya da daha kısa olabilir.
-
İşitme cihazı ne zaman verilir?
Normal bir konuşmada, konuşma yeterince yüksek gelebilir fakat net olmaktan yoksundur. Söylenenleri anlama yeteneğinizin azaldığını düşünüyorsanız ya da arka plan gürültüsünü dinlerken ve sizinle konuşmacı arasında büyük bir mesafe olduğunda rahatsız oluyorsanız işitme kaybınız vardır denilebilir. Bir işitme kaybı ilaç ya da ameliyatla düzeltilemez boyuttaysa ya da düzelse bile ameliyat sırasında risk oluşması muhtemel durumlar varsa işitme cihazı kullanılması gerekmektedir. Bu durumda işitme merkezimize gelerek işitme testi yaptırabilir ve işitme cihazı kullanımının sizin için gerekli olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
-
İşitme cihazı fiyatları ne kadar?
İşitme cihazları fiyatları geniş bir yelpazede değişebilmektedir. Birçok çeşit ve modelin olduğu bu sektörde kullanıcının işitme kaybı, kulak yapısı ve ihtiyaçlarına yönelik beklentisi gibi birçok faktör işitme cihazı fiyatlarını etkilemektedir. Türkiye’de işitme cihazı fiyatları 2500 TL’den başlayarak 10.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Her beş yılda bir SGK tarafından işitme cihazı alımlarında devlet katkı payı işitme kaybı yaşayan bireyler için ödenmektedir.
-
İşitme Cihazı Pili Ne Kadar Dayanır?
İşitme cihazı pilleri genellikle günde 16 saatlik kullanım için 5 ile 14 güne kadar dayanabilme gücüne sahiptir. Fakat pil gücü cihazın boyuna ve türüne göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle pil ömrü, cihazın boyutu ve türü ile de alakalıdır. Ayrıca küçük piller büyük pillere oranla çok daha kısa süre içerisinde tükenir. Cihazınıza uygun olan pili seçtiğiniz taktirde uzun süre boyunca kullanabilirsiniz.
-
İşitme Cihazı Nasıl Takılır?
İşitme cihazları, cihazı kullanacak olan bireye uygun tasarlandığı için kulak şekli ile uyumludur. Bu cihazlarda genellikle kırmızı renk sağ kulağı, mavi renk ise sol kulağı işaret eder. Cihazı kulağınıza yerleştirmeden önce cihaz bütünlüğünden emin olunmalıdır. Cihaz kulağın arka tarafına yerleştirilmelidir. Kulağın arka tarafına yerleştirilen cihaz, kulağınızın şekline uyuduktan sonra yavaş bir şekilde iç kulağa doğru ittirilmelidir. Eğer cihaz ötmeye başladıysa yanlış yerleştirildi demektir.
-
İşitme Cihazı Nasıl Alınır?
İşitme cihazı temin edebilmek için ilk yapmanız gereken bir kulak burun boğaz doktoruna gitmek olacaktır. Ancak önceden bir cihaz sahibi iseniz ya da kullanmaya devam ediyorsanız doktora gitmenize gerek kalmadan işitme merkezine başvurarak bir cihaz temin edebilirsiniz. Kulak burun boğaz doktoru işitme kaybınız olduğundan şüpheleniyorsa size bir işitme testi yapar ve işitme testinin sonunda cihaz kullanıp kullanamayacağınıza karar vererek işitme cihazı alabilirsiniz.
-
İşitme Cihazı Pili Nerede Satılır?
İşitme cihazı pili medikal marketlerde, çeşitli internet sitelerinde ve eczane gibi sağlık ile ilgili ürünlerin bulunduğu pek çok yerde satılmaktadır. Sizin için hangisi daha uygunsa o yerden satın alabilirsiniz. Satın almakla zorunlu olduğunuz herhangi belirlenmiş bir market ya da site mevcut değildir. Bu yüzden işitme cihazı pili satın almak oldukça kolaydır.
-
İşitme Cihazı Raporu Nasıl Alınır?
Bir işitme cihazı raporu almak için yapmanız gereken ilk şey kulak burun boğaz hekimine muayene olmaktır. Çünkü bu rapor ancak hastane tarafından verilir. Bu nedenle hekime muayene olduktan sonra eğer hekim ihtiyacınız olduğunu düşünürse gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra rapor için izin verecektir. Bu raporu edindikten sonra çok kolay bir şekilde işitme cihazına sahip olabilirsiniz.
-
İşitme Cihazı Ses Ayarı Nasıl Yapılır?
İşitme cihazlarının ses ayarları genellikle bilgisayara bağlanarak yani yazılımları ile oynanarak yapılır. Bu işlem bir işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinde, odyometrist ya da odyologlar tarafından gerçekleştirilir. Bu ayar yapılırken cihazı kullanacak kişinin orada bulunması önemlidir. Çünkü hastanın ayarlar sonucu nasıl duyduğunu öğrenmek gerekir. Ayarlama sonucu hala iyi duyamıyorsa tekrar ayarlama yapılması gerekir.
-
İşitme Cihazı Pili Kaç Gün Gider?
İşitme cihazlarının pil ömrü cihazdan cihaza ve cihazın boyutundan türüne göre değişmektedir. Örneğin; boyut 10’un 3 ile 7 gün kadar pil ömrü vardır. 312 numara ise 3 ile 10 gün kadar dayanırken boyut 13, 6 ile 14 gün kadar dayanabilir. Son olarak boyut 675 ise 9 ile 20 güne kadar pil ömrüne sahiptir.
-
İşitme Cihazı Ayarı Nasıl Yapılır?
İşitme cihazlarının ayarı en iyi kulağınıza takılıyken gerçekleşecektir. Çünkü cihaz kulağınıza takılıyken yüksekliği istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu sayede sesin yüksekliğinden rahatsız olmazsınız. Yine aynı şekilde duyamadığınız yükseklikteki bir ses için sesi yükseltebilirsiniz. Bu yüzden ayarı yapılırken cihazı kullanacak kişinin tercihleri önemlidir. Cihazınız kendinden ayarlıysa, ayarlama yapmayı gerektirmez. Fakat ayarlamaya ihtiyacı olan cihazlar için cihazı aldığınız yere götürerek ayarlama yaptırabilirsiniz.
-
İşitme Cihazı Nasıl Kullanılır?
Cihazınızı kullanmadan önce kullanım kılavuzunu okumak önemlidir. Çünkü cihazdan cihaza kullanım değişiklikleri olacağı için her cihazın çalışma mekanizması farklı olabilir. Her cihazda kontrol düğmesi bulunmadığı için bazı cihazlarda ayar, cihaz tarafından yapılmaktadır. Bazı cihazlarda cihazın üst kısmında bulunan sesi yükseltip alçaltabileceğiniz bir buton kısmı bulunur. Bu sayede sesin yüksekliğini kontrol edebilirsiniz. Cihazı kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutmakta fayda var, pili boşuna harcamak istemezsiniz. Cihazınızı yüksek ısıdan korumalı ve yatarken kullanmamalısınız. Aynı şekilde cihazı sudan uzak tutmalısınız. Cihaz suya düştüğü zaman bozulabilir. Bu nedenle cihazınızı kullanırken oldukça dikkatli olmanız gerekir.
-
İşitme Cihazı Nereden Alınır?
İşitme cihazını kulak burun boğaz doktorunun vereceği bir sağlık kurulu raporu ya da reçete ile cihazı satan medikal ya da eczane gibi sağlık sektörü için satış yapan yerlerden alabilirsiniz. Cihazı alabilmek ihtiyacınız olan belgeler; hastane adı, hastanın kişisel bilgileri (TC, ad-soyad, doğum tarihi vb.), muayene-rapor tarihi, medula provizyon-rapor numarası ve son olarak da tanı bulunması yeterli olacaktır.
-
SGK İşitme Cihazı Kaç Yılda Bir Alınır?
SGK tarafından yayımlanmış olan SUT’a (Sağlık Uygulama Tebliği) göre işitme cihazlarının beş yılda bir alınması ideal olarak görülüyor. Yani cihazın kullanım ömrünün beş sene olarak ideal olduğu belirtiliyor ve her beş senede bir işitme cihazınız için ödeme payı yapılması kabul görülüyor. Cihazınızı kullanım ömrüne ve talimatlara uygun olarak kullandığınızda uzun ömürlü olacaktır.
-
İşitme Cihazı Kullananlar Hangi Ehliyeti Alır?
İşitme cihazı kullanan bireyler bazı tür sürücü belgelerine sahip olamazlar. İşitme cihazı kullananların sahip olamayacağı sürücü belgesi sınıfları şunlardır; A1, A2, C, D, E, G’dir. İşitme cihazı kullanan bireylerin sahip olabileceği sürücü sınıfı belgesi ise B sınıfıdır. B sınıfı sürücü belgesinin anlamı ise işitme cihazı kullanan bireylerin ticari araç kullanamayacağıdır.
-
İşitme Cihazının Hangi Durumlarda Kullanılması Uygundur?
İşitme cihazı, işitme duyusunu yeterince iyi kullanamayanlar için gerekli olan bir cihazdır. Fakat cihazı kullanmadan önce bir takım muayene ve tetkikler yapılması gereklidir. Yapılan bu test ve tetkik sonuçlarında bireylerin işitme cihazı kullanıp kullanamayacağına karar verilir. İşitme sorunu yaşayan bireylerin işitme cihazı kullanması sosyal yaşamları ve bireylerle iletişimi açısından avantaj sağlayacaktır.
-
İşitme Cihazı Kanal Sayısı Nedir?
Kimi işitme cihazlarının kanal sayısı 16 kanal kadarken kimi işitme cihazının kanal sayısı ise 64’tür. Aynı şekilde çocuk işitme cihazları ile yetişkin işitme cihazları arasındaki kanal sayısı da farklıdır. Bu fark büyük önem taşır. İşitme cihazı kanal sayısı cihazdan cihaza ve cihazı kullanacak bireyin yaş aralığına göre değişmektedir. Yaşınıza uygun olan kanal sayısına sahip cihazı kullanmak sizin için faydalı olacaktır.
-
İşitme Cihazı Pili Nasıl Takılır?
Temelde işitme cihazı pili takımı aynı mantıkta işlese de bazı talimatlar işitme cihazı modeline göre değişebilir. Cihazınızın biten pili hemen değiştirilmelidir aksi takdirde etrafınızdaki sesleri duyma problemi yaşayabilirsiniz. Cihazınız kullanım durumunda değilken yani cihazınız kapalı durumdayken cihazın pilini yuvasından çıkartın. Daha sonra yeni pili yerleştirdikten sonra, pil yuvasını kapatarak çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
-
Interton Işitme Cihazı Nasıl Kullanılır?
Interton işitme cihazları diğer işitme cihazlarını oranla çok daha kolay kullanıma sahiptir. Ayrıca çok da uygun fiyatlıdır. Kablosuz aksesuarı sayesinde rahatça kullanılabilir. Apple ve Android cihazlar için kullanımı uygundur. Apple ya da Android cihazınızdan indireceğiniz uygulama sayesinde cihazınızı çok rahat bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Örneğin cep telefonunuza indirdiğiniz uygulama sayesinde işitme cihazınızı rahatça kontrol edebilir ve günlük yaşantınızı kolaylaştırabilirsiniz.
-
Starkey İşitme Cihazı Nasıl Kullanılır?
Starkey işitme cihazları diğer işitme cihazlarını oranla çok daha kolay kullanıma sahiptir. Ayrıca çok da uygun fiyatlıdır. Kablosuz aksesuarı sayesinde rahatça kullanılabilir. Apple ve Android cihazlar için kullanımı uygundur. Apple ya da Android cihazınızdan indireceğiniz uygulama sayesinde cihazınızı çok rahat bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Örneğin cep telefonunuza indirdiğiniz uygulama sayesinde işitme cihazınızı rahatça kontrol edebilir ve günlük yaşantınızı kolaylaştırabilirsiniz.
-
İşitme Cihazı Pili Nereden Alınır?
Günümüzde işitme cihazı pilleri neredeyse her yerde satılmaktadır ve işitme cihazı piline kolay yoldan ulaşmak da mümkündür. Duymer ile Türkiyenin her yerinden ulaşabileceğiniz pilleri, cihazı satın alan aldığınız firmadan ya da herhangi bir medikal mağazadan satın alabilirsiniz. Aynı zamanda eczanelerden, e-ticaret sitelerinden ya da elektronik marketlerden de işitme cihazı pilini temin etmek mümkündür.
-
İşitme Cihazı Reçetesi Kaç Gün Geçerli?
İşitme cihazınızı satın aldıktan sonra, reçete ile cihazın uygun olduğuna dair cihazı satın aldığınız merkezin hazırlayacağı evraklar SGK’ ya incelenmesi için teslim edilir. Rapor incelenip gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra, raporun geçerlilik süresi belirlenir. Raporun geçerlilik süresi yaklaşık 4 aydır. Reçetelerin geçerlik süresi ise yaklaşık 10 iş günü kadardır. Bu süreler boyunca cihazı temin edip kullanabilirsiniz.
-
İnterton İşitme Cihazı Hangi Ülkenin Malı?
Dijital ve bilgisayar ile programlanabilme özelliği olan bu işitme cihazları birkaç farklı ülke tarafından geliştirilmiştir. Günümüzde dünya genelinde 70'ten fazla ülkede satışa sunulmaktadır. Interton işitme cihazı ise Danimarka malıdır. Danimarka üretimi olan interton işitme cihazları oldukça kullanışlı ve tercih edilen cihazlar arasındadır. Türkiye'de de satılmakta olan interton işitme cihazını güvenle satın alabilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.
-
İşitme Cihazı Nasıl Yapılır?
Titizlik ve hassasiyetle üretilen işitme cihazları üst düzey laboratuarlarda uzmanlar tarafından üretiliyor. Bu cihazların üretimi çok önemli aşamalardan oluşuyor. Dayanıklı parçaların montajından, küçük el işçiliğine kadar titizlikle çalışılarak üretilen işitme cihazları duyma problemi yaşayan bireylerin hayatını kolaylaştırıyor. İşitme problemi yaşayan bireylere yardım edebilmek için tasarım ve üretim ekipleri, işitme sağlığı uzmanları ile çalışarak en iyi cihazları üretmeye çalışıyor.
-
İşitme Cihazı Nerede Satılır?
İşitme cihazınızı satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey; satın aldığınız cihazın Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olup olmadığıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmayan işitme cihazlarının kullanımı sağlığınız açısından tehdit yaratabilir. Bu nedenle cihazınızı satın alırken Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmiş, donanımı tam ve işitme hakkında uzman bir kadro ile çalışan merkezlerden satın alınması gerekir.
-
İşitme Cihazı Hortumu Nasıl Takılır?
İşitme cihazı hortumları bükülebilir bir formdadır. Hortumların yaklaşık 6 ay içerisinde değiştirilmesi gerekmektedir. İşitme cihazının hortumu değiştirilirken ilk önce hortumun sıcak su altında gevşemesi sağlanır. Eskimiş olan hortum yenisi ile değiştirilir. Hortum eğrisi hortumun delik kısmının girişine kadar çekilir. Hortumun uzunluğu ayarlanarak fazlalık olan kısım kesilir ve eski hortum boyutu ile karşılaştırılır.
-
Widex Işitme Cihazı Nerenin Malı?
Son dönemlerde oldukça popüler olan Widex işitme cihazı, dünyadaki önde gelen işitme cihazı üreticilerinden biri olan Danimarka’ya aittir. Çok kaliteli olan bu cihaz, Danimarka'da uzmanlar tarafından üretilip müşterilerin hizmetine sunulmuştur. Kullananların memnun kaldığı bu cihaz, işitme probleminizi iyileştirerek daha iyi duyabilmenizi sağlar. Danimarkalı uzmanların ürettiği Widex işitme cihazı, işitme probleminizi en az da indirecek!
-
İşitme Cihazı Seçimi Nasıl Yapılır?
İşitme cihazının doğru olarak belirlemesi cihazı kullanacak birey için oldukça önemlidir. Bireyin kullanacağı işitme cihazının tipi belirlenirken işitme kaybının derecesi, tipi, rahatsızlık duyduğu ses seviyesi, konuşmayı ayırt etme dereceleri, kişinin bütçesi, psikolojik durumu ve el becerisi gibi çeşitli birçok faktör değerlendirilir. Bu faktörler göz önünde bulundurularak işitme cihazı seçimi yapılır.
-
İşitme Cihazı Uyumluluğu Nedir?
İşitme cihazının uyumluluğu kullanacağınız akıllı telefon, tablet ya da herhangi bir teknolojik cihaz ile olan uyumluluğuna denir. Örneğin; bazı işitme cihazlarının teknolojik aletler ile kullanılma kolaylığı vardır. İşitme cihazınız elinizde bulunan teknolojik aletlerle birlikte çalışabiliyorsa işitme cihazınızın o aletlere karşı uyumu vardır demektir. Elinizde bulunan cep telefonunuzdan yapabileceğiniz birkaç küçük kontrol ile işitme cihazınızın herhangi bir alet ile uyumluluğunun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
-
İşitme Cihazı Nedir Nasıl Çalışır?
İşitme cihazları çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen işitme zorluğu yaşayan bireylerin hayatını kolaylaştırmak için kullanılır. İşitme cihazları dış ortamdaki sesleri algılamakta ya da yeterince iyi bir şekilde duymakta zorlananlar için geliştirilmiştir. Çalışma mekanizması çok kolaydır. Genellikle işitme cihazları ayarlıdır. Ayarlı olmayan cihazların da çalıştırılması oldukça basittir. Kimi işitme cihazı kulağınıza taktığınız andan itibaren çalışmaya başlarken kimisinin ise açma kapama düğmesi vardır.
-
İşitme Cihazı Nedir Kısaca
İşitme cihazları işitme sorunu olan bireyler için geliştirilmiştir. Normal düzeydeki ses seviyelerini algılayamayan bireyler için kullanılan işitme cihazları, işitmek istenen ses seviyesini yükselterek işitme problemi yaşayan bireylerin işitmesini sağlar. İşitme sorunlarını tedavi etmez, daha iyi duyabilmek için kullanılır. İşitme cihazları; işitme sorunu yaşayan, çok iyi duyamayan bireyler için hayat kurtarıcı olarak tanımlanabilir.
-
İşitme Cihazı Hangi Amaçla Kullanılır?
İşitme cihazları herhangi bir işitmeye bağlı hastalığın, sorunun tedavisi için kullanılmaz. Etraftaki seslerin eskiye oranla daha iyi algılanabilmesi ve var olan işitme problemlerinin giderilmesi için kullanılır. Bu cihazların kullanımı kişinin gündelik yaşantısını kolaylaştırır ve iletişimini çok daha sağlıklı bir hale getirir. İşitme cihazı kullanan bireyler çok daha iyi duymaya başlar ve sesleri daha iyi algılayarak çok daha rahat bir yaşam sürdürürler.
-
İşitme Nedir ?
İşitme, dış ortamdaki seslerin dış kulak yolundan iç kulağa iletilip iç kulaktaki sinir hücrelerini uyarması ve akustik bilginin beyne aktarılmasıyla dış ortamdaki seslerin algılanmasına denir.
-
İşitme kaybı nedir?
İşitme kaybı dış, orta, iç kulak ve işitme sinirinde meydana gelen hasarlar sonucu işitme duyusunun azalması ya da yok olmasıdır.
-
Odyolog nedir çalışma alanları nelerdir ?
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi odyoloji bölümünden lisans mezun olarak işitme uzmanı olarak görev yaparlar.
İşitme kaybının tipinin ve derecesinin belirlenmesi,
işitsel sistemin değerlndirilmesi,
denge bozuklukları ,
vestibüler değerlendirmeler
İşitme cihazları uygulaması, satışı ve işitsel rehabilitasyonu
Koklear implant aday değerlendirmesi ve rehabilitasyonu
işitme taramaları konularında yetkiye sahip tanı ve tedavisinde görev alan işitme uzmanıdır. -
Odyometrist nedir ne iş yapmaktadır?
Üniversitelerin sağlık meslek yüksekokulu odyometri bölümü önlisans programından mezun olarak sağlık teknikeri olarak görev yapmaktadırlar.
Hastalara işitme testi uygulayarak, işitme kaybı varlığı doğrultusunda işitme cihazı uygulamak ve satışını yapmaktadırlar. -
Tarama Oto Akustik Emisyon(tOAE) nedir?
Yapılan araştırmalara göre yeni doğan 1000 bebekten 2 si işitme kayıplı olarak doğmaktadır. Doğduğu andan itibaren takip edilerek işitme ile ilgili bir problemi var ise erken teşhis için , bebek doğduktan 6 saat sonrasında hastaneden çıkmadan önce tarama emisyon yapılmaktadır.
Tarama Oto Akustik Emisyon Nasıl yapılır?
Yeni doğan bebeklerin kulaklarına küçük bir prob yerleştirilir. Sonrasında tOAEcihazı ile belirli şiddette ve tonlarda sesler kulağa verilir. Bu uyaranlar sayesinde kulağımızda bulunan dış saçlı hücrelerin durumu değerlendirilerek bebeğinizin işitmesi hakkında bilgi edinilir. Test sırasında bebeğin sakin olması testin yapıldığı ortamında sessiz olması gerekmektedir. Kulağa yerleştirilen prob ve test sırasında bebeğinizin canını yakacak herhangi bir durum söz konusu değildir. Bebeğinizin işitme kaybı olup olmadığını objektif olarak test edilerek anlaşılır. Bu işlem bebeğinizin durumuna ( uyur pozisyonda, sakin bir şekilde) göre en fazla 5 dk sürmektedir. Aksi bir durumda (Ortam gürültüsü, Bebeğinizin ağlıyor olması, Kulak akıntısı, kulak yolunun çok dar olması, işitme kaybı varlığı vb. ) test süresi uzayabilmektedir.Tarama emisyondan kaldı ne demektir ?
-Yeni doğan taraması sonrasında bebeklerin %40 ı ilk aşamada kalır. Eğer bebeğiniz prematüre doğmuş ise ve testten kaldı ise düzeltilmiş 9 ay sonrasında yeniden tekrarlanmalıdır.
-Kulak yolu çok dar olduğu için testten kalabilir.
-Doğumun hemen arkasından yapılmış ise anne karnındaki sıvı kulağında kalmış olabilir ve bir engel teşkil ettiği için testi geçemeyebilir,
– Kulağında akıntı var ise testten yine kalabilir,
– Kulaklarında İşitme kaybı olduğu için testten kalabilir. Lakin ilk aşama toae için bunu söylemek henüz erkendir.. -
Bebeğim tarama emisyondan kalırsa ne yapmalıyım?
Bebeğiniz Tarama Emisyondan kalır ise hemen endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Kulağında doğum sonrası sıvı kalmış olabilir, Kulak yolu çok dar olabilir , Başka bir sendromu var ise sendromdan kaynaklı olarak testten kalmış olabilir yada çok huzursuzdur ve sürekli test sırasında ağlamış olabilir bu gibi nedenlerden ötürü bebeğiniz testten kalmış olabilir. 2. Ve 3. Aşama tarama emisyondan da kalmış ise Tarama Abr hakkında bilgi alınız ve Tarama ABr yaptırınız.
-
Bebeğim tarama emisyondan kalırsa ne yapmalıyım?
Bebeğiniz Tarama Emisyondan kalır ise hemen endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Kulağında doğum sonrası sıvı kalmış olabilir, Kulak yolu çok dar olabilir , Başka bir sendromu var ise sendromdan kaynaklı olarak testten kalmış olabilir yada çok huzursuzdur ve sürekli test sırasında ağlamış olabilir bu gibi nedenlerden ötürü bebeğiniz testten kalmış olabilir. 2. Ve 3. Aşama tarama emisyondan da kalmış ise Tarama Abr hakkında bilgi alınız ve Tarama ABr yaptırınız.
-
Tarama abr nedir?
ABR (Auditory Brainstem Response- İşitsel Beyinsapı Cevabı) olarak adlandırılan test ile işitme sisteminin işitsel uyarana karşı cevabı ölçülür Tarama Abr ise ABR testinden önce yapılarak işitme durumu hakkında bize bilgi verir. ABR testi kadar detaylı bilgi vermemekle beraber ikinci aşamada yaptırılması gereken zorunlu bir tarama testidir.Hastanın tepkisine bağlı olmayan, uyurken yapılan bu test ile hastanın işitme düzeyi ve beyinsapı düzeyinde işitme yolları ile ilgili önemli bilgiler edinilmektedir. Test durumu geçti/ kaldı şeklinde sonuç verir. Tarama abr nasıl yapılır?
. Bebeğinizin başının belli bölgelerine elektrotlar yerleştirilmektedir. Kulağına yerleştirilen prop ile ses bebeğinizin işitme sinirine iletilir. Elektrotlar sayesinde uyaran sonucu oluşan cevaplar kaydedilir.
Tarama abr işitme kaybı için yeterli bir test midir?
Tarama abr, oto akustik emisyon testine nazaran daha detaylı bir ölçüm yöntemidir. Lakin işitme kaybı tanısı konulması için yetersizdir.
Bebeğim tarama abr den geçtiği halde yeniden teste çağırdılar neden?
Bebeğiniz testten geçmiş olabilir lakin doğumsal işitme kaybı risk faktörlerinden birkaçını taşıyor ise testin yenilenmesi ve takip edilmesi gerekmektedir. Aşağıda risk faktörleri yer almaktadır.
-Ailede kalıtsal işitme kaybı olan birinin varlığı ( çocuklukta başlayan işitme kaybı hikayesi)
-haftadan daha erken doğan bebekler
-1500 gramdan daha düşük doğum kilosu olan bebekler
-Annenin hamileliği sırasında geçirilen kızamık, kızamıkçık, frengi, CMV, toksoplazma gibi enfeksiyonlar
-Bebeğin yüz ve kafasında, kulak kepçesi ve kulak kanalında gelişimsel anormallikler
-Kandaki sarılık değerlerinin kan değişimi gerektirecek kadar yükselmesi
-5 günden fazla akciğer solunum makinesine bağlı kalınması
-Bir sendromu düşündürecek diğer bulgularla birlikte işitme kaybı
-Tip 2 nörofibromatozis ve nörodejeneratif rahatsızlıklar
-Yarık damak, yarık dudak deformiteleri
Bebeğiniz tekrarlanan tarama abr testi sonucundan yeniden geçti ise işitmesi ile ilgili herhangi bir problemi bulunmamaktadır. Lakin risk fakötörleri taşıdığı için bebeğinizin gelişimini takip etmeli aksi bir durum varlığında işitme uzmanınıza yeniden başvurmalısınız. -
İşitme kaybım iyileşir mi?
Medikal yada cerrahi bir operasyon ile düzeltilebilecek bir işitme kaybınız var ise tamamen yada kısmi olarak düzelebilir. İşitme kaybınız Sensörinöral bir kayıp ise kalıcı bir kaybınız var ise işitme kaybınızda iyileşme olmaz.
-
İşitme kaybım ilerler mi?
İşitme kaybınız yıllar geçtikçe ilerleyebilir/kötüleşebilir. Bazense sabit kalır yıllarca aynı seviyede devam eder.
-
Abr/bera ne demektir?
ABR (Auditory Brainstem Response- İşitsel Beyinsapı Cevabı) olarak adlandırılan test ile işitme sisteminin işitsel uyarana karşı cevabı ölçülür.
Abr testi öncesi bebeğimi nasıl hazırlamalıyım?
Bebeğiniz test sırasında uyur pozisyonda sakin bir şekilde kalması gerekmektedir. Testin tamamlanabilmesi için 1 saate yakın bir süre gerekmektedir. Bu nedenden ötürü teste gelmeden önce bebeğinizi uzunca bir süre uyumaması için elinizden geleni yapmalısınız. Test öncesinde karnının tok, rahatının yerinde olması ve derin bir uykuya geçebilecek seviyeye gelmiş olması gerekmektedir. Test boyunca hareket etmeden sakin bir şekilde kalamayacağından dolayı uyuması gerekir. ABR testi ölçümleri çok hassastır ve küçük bir göz hareketinde bile ölçüm sonuçları etkilenmektedir.
Abr TESTİ nasıl yapılır?
Odyoloğunuz tarafından Bebeğinizin başının belirli bölgelerine elektrotlar yerleştirilmektedir. (Sağ ve sol kulak arkası, alın, yanak/ kulak memesi/ iki kaş ortası) Kulağına bir prop takılarak sesi bebeğinizin kulağına iletmemizi sağlar. Elektrotlar sayesinde uyaran sonucu işitme sinirinden oluşan cevaplar kaydedilir. Hastanın tepkisine bağlı olmayan, uyurken yapılan bu test ile hastanın işitme düzeyi ve beyin sapı düzeyinde işitme yolları ile ilgili önemli bilgiler edinilmektedir. Bebeğinizin kulağına yüksek şiddetten başlayarak (90/100DB) uyaran gönderilir. İşitme Sinirinden alınan cevaba göre bu şiddet azaltılarak en düşük işitme eşiği bulunur. Test sonucu Odyolog tarafından detaylı bir şekilde anlatılacaktır.Abr TESTİ sonrasında ne yapmalıyım?
Bebeğiniz Abr testi sonucunda , işitme sinirinden alınan cevaplar doğrultusunda işitmesi ile ilgili herhangi bir problemi olmadığı tespit edilebilir.
Eğer uzmanınız tarafından işitme kaybı varlığı tespit edilmiş ise Abr testi sonrası yapılması gereken Serbest alan odyometrisi/ davranışsal gözlem odyometrisi yaptırmanız gerekmektedir. Abr testi Objektif bir test yöntemi olmakla beraber testin yorumlanması subjektiftir.Tek başına yeterli değildir. Bu nedenden ötürü odyoloğunuz tarafından Serbest alan odyometrisi yapılması gerekmektedir.
Abr testi birdaha yapılırsa sonuç değişir mi
Eğer ki testi yaptırmış olduğunuz merkez/hastane/klinik bünyesinde odyolog yok ise test sonucunuzu odyoloğu bulunan bir merkeze göstermelisiniz. ABR ölçümleri çok hassas olduğundan ve sonucu subjektif yoruma açık olduğundan dolayı işitme uzmanınızdan yardım almanız sizin için daha güvenilir sonuçlar doğuracaktır. Lakin titizlikle yapılmış ve sonuçları güvenilir bir test sonucunu yeniden yaptırmak test sonucunu değiştirmez. Yine aynı ölçüm sonuçlarını elde etmiş olursunuz. -
İşitme cihazı kullanan sürücüler hangi sınıf ehliyet kullanır?
Bir kulağı normal işitme duyusuna sahip diğerinde işitme cihazı kullananlar B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilirler. Bu kişiler fısıltı şeklindeki sesleri en az 1 metreden duyabilmelidir. İşitme cihazı kullanan bireylerin alamayacağı sürücü belgesi sınıfları ise A1, A2, C, D, E, G sınıflarıdır. B sınıfı sürücü belgesine sahip olanların belgesine ticari araç kullanamayacakları işlenecektir.
-
İşitme cihazı satışı nasıl yapılır?
İşitme cihazı satışı işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinde yapılmaktadır. Bu merkezlerde alanında Uzman Odyolog, Odyometrist ya da sertifikalandırılmış işitme uzmanlarının yaptığı işitme testleri ile işitme kaybı derecesi belirlenir ve kişiye uygun olan cihaz seçilir. İşitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinde işitme cihazı seçimi ve aynı zamanda cihaz servis hizmeti verilmektedir.